wielomiany
raf: znajdz liczbe całkowitą spełniającą równanie 2x4−x3−13x2+5x+15=0 a następnie znajdz
pozostałe rozwiązania tego równania
23 paź 22:04
raf: niech ktoś tylko rozłoży to równanie, proszę.
23 paź 22:12
Święty: W(−1)=0
Dalej grupowanie wyrazów
(x+1)(x−√5)(x+√5)(2x−3)=0
23 paź 22:18
Gustlik: Schemat Hornera:
2 −1 −13 5 15
1 2 1 −12 −7 8
−1 2 −3 −10 15 0
x=−1 jest pierwiastkiem, dalej grupujemy:
(x+1)(2x3−3x2−10+15)=0
2x3−3x2−10+15=x2(2x−3)−5(2x−3)=(2x−3)(x2−5)=
=(2x−3)(x−√5)(x+√5)
(x+1)(2x−3)(x−√5)(x+√5)=0
dokończ...
23 paź 23:50
Jo: 7/8=x/x+3=
17 kwi 00:37