Równanie z wartością bezwzględną i parametrem
Basia: Ile rozwiązań ma równanie w zależność od parametru p: x|x|=x+p
23 paź 21:41
shaka:

x|x|=x+p ⇒ x|x|−x=p ⇒ x(|x|−1)=p. Niech x(|x|−1)=f(x).
Ponieważ mamy |x| należy rozważyć dwa przypadki;
Dla x≥0 x(|x|−1)=x(x−1),natomiast gdy x<0,to x(|x|−1)= x(−x−1)= −x(x+1)
Stąd: x(|x|−1)=p ⇔ x(x−1)=p ⋁ −x(x+1)=p
Liczbę rozwiązań równania x(|x|−1)=p w zależności od parametru p najwygodniej odczytać z
wykresu f(x)=x(|x|−1).
Z wykresu odczytujemy,że f(x)=p ma:
1 rozwiązanie ⇔p∊ (−nieskończoności;−0,5)∪(0,5;+nieskończoności)
2rozwiązania ⇔ p=−0,5 ∪ p=0,5
3 rozwiązania ⇔ p∊(−0,5;0.5)
24 paź 13:28
shaka: Poprawka : 1 rozwiązanie ⇔p∊ (−nieskończoności;−0,25)∪(0,25;+nieskończoności)
2rozwiązania ⇔ p=−0,25 ∪ p=0,25
3 rozwiązania ⇔ p∊(−0,25;0.25)
Na wykresie pozmieniaj −0,5 i 0,5 na −0,25 i 0,25
24 paź 13:43