matematykaszkolna.pl
znajdz współrzędne takiego punktu... :P: Mam takie zadanie , punkt a) rozwiązałem ale jak zrobićb)? 163.Niech P=(a,b) będzie dowolnym punktem wykresu funkcji f(x)=−x+2 a)wyraź sumę odległości punktu P od osi układu współrzędnych jako funkcje zmiennej a i naszkicuj wykres tej funkcji.to już mam dx=|−a+2| dy=|a| wychodzi wzór: f(a)=|−a+2|+|a| zgodny z odpowiedzią w książce oraz przedziały z wzorami jakie wyszły. 1.dla x∊(−,0) f(a)=−2a+2 2.dla x∊<0,2) f(a)=2 3.dla x∊<2,) f(a)=2a−2 mam naszkicowany wykres tej funkcji b)Znajdź współrzędne takiego punktu należącego do wykresu funkcji którego suma odległości od osi układu współrzędnych jest równa 16 (tego nie wiem jak zrobic... ktoś ma jakiś pomysł ?
23 paź 21:25
agata: Ten punkt ma współrzędne P(x,−x+2)Odległość tego punktu od osi x wynosi d1= I2−xI a od osi y d2= IxI Rozwiąż równanie Ix−2I=IxI
23 paź 21:32
:P: nie mam pojęcia dalej jak zrobić b) Mogę Ciebie prosić o wytłumaczenie jak to policzyć ? Tzn wiem że suma odległości od układu współrzędnych to po prostu |−a+2|+|a| to już z punktu a) wynika. Ale w b) wyznaczyć punkt należący do wykresu funkcji którego suma odległości od od układu współrzędnych wynosi 16 ....dalej nie wiememotka odpowiedzi do b) P1=(−7,9) ; P2=(9,−7) równanie Ix−2I=IxI da mi współrzędne tego punktu? A tak bardziej rozwijając twoją myśl |x−2|=16? x=18 ⋁ x=−14 ? <−− raczej na bank źle myślę ?emotka
23 paź 22:06