Udowodnij równość i rozstrzyganie
Madzia: Mam problemy

(
√4 +
√2 +1)(
√4 −
√2 +1)(
√4 − 1) = 3
Tylko tam mają być pierwiastki 3−ciego poziomu a nie wiem jak je zrobić
I drugie
Rozstrzygnij czy liczba jest wymierna czy nie
√√4 + √7 −
√√4 + √7 −
√2
Tylko tam ma byc ze 7 jest pod dwoma pierwsiastkami a 4 pod jednym a nie wiem jak to zrobić
23 paź 21:21
Madzia: bardzo bym prosiła o pomoc ^^
23 paź 21:29
ehhh: czyli (
3√4+
3√2+1)(
3√4 −
3√2+1)(
3√4−1 =3
23 paź 21:29
b.: pierwiastki 3. stopnia tworzy się pisząc p3 {...} (bez spacji między 3 a {)
jeśli chodzi o a), to mamy wzór
(a2+a+1)(a−1) = a3 − 1
zastosuj ten wzór do a=3√2 oraz do a=−3√2...
23 paź 21:31
Madzia: ehhh tak tak to ma być, thx za wzór
23 paź 21:33
sushi_ gg6397228:
to wykonaj mnozenie najpierw dwa pierwsze nawiasy −−> kazdy element przez kazdy
2. najpierw zajmij sie
√√4+√7 − √√4−√7 = k (zakladam ,ze tam powiniem byc −)
podnies obustronnie do kwadratu
23 paź 21:33
K.: hej

mam daną funkcję liniowa : f(x)= (a+3)x−2 i m.in mam wyznaczyć tak a , żeby przyjmowała
wartości ujemne dla x∑(−2,+
∞)
23 paź 21:36
K.: jak to zrobić ? a >0 ?;>
23 paź 21:38
Madzia: nie pomogliscie mi , dalej wychodza mi jakies niestworzone rzeczy, mógłby mi to ktoś rozwiązać?
23 paź 21:42
b.: zastosuj podany przeze mnie wzór do a=3√2 oraz do a=−3√2 i napisz, co Ci wyszlo
23 paź 21:44