dzieki za pomoc
Alek 16: suma dwóch liczb naturalnych dodatnich wynosi 168, a największy ich wspólny dzielnik równa się
24. Znajdz te liczby.
23 paź 21:03
ehhh: Czy masz jakąś odp z książki czy cos

?
23 paź 21:07
Alek 16: odpowiedż w książce to 24 i 144 lub 48 i 120 lub 72 i 96
23 paź 21:18
ehhh:
∫x+y=168
∫7x−24=y
∫x+7x−24=168
∫y=7x−24
∫8x=192
∫y=7x−24
∫y=168−24
∫x=24
23 paź 21:36
sushi_ gg6397228:
24k+24m= 168 / : 24 oraz NWD(k,m)=1
k+m= 7 i teraz sprawdzasz kolejne pary liczb, tak aby ich NWD bylo 1
23 paź 21:50