Blad wzgledny i bezwzgledny
Szybi: Bardzo prosze o pomoc

!
Płytki o kształcie trójkąta równobocznego o boku a=15cm zostały wykonane z błędem Δa=2mm
Wyznacz maksymalny błąd względny oraz bezwzględny jaki popełnimy obliczając pole
23 paź 20:50
Szybi: zna się ktoś na tym
23 paź 21:03
b.: można zrobić tak: policz jakie będzie pole trójkąta równobocznego o bokach (a− Δa),
o bokach a, oraz o bokach (a+Δa)
oznaczmy je przez P1, P, P2
wtedy bład bezwzględny dla pola = max(P − P1, P2 − P)
a względny już dalej łatwo...
23 paź 21:08