Producent sprzedaje drukarki typu A,B i C
jarosa: Producent sprzedaje drukarki typu A,B i C po jednakowej cenie 400 zł. Koszt wykonania
jednej drukarki jest różny i wynosi odpowiednio dla każdego typu: 300zł, 350zł, 380zł.
Popyt na poszczególne typy drukarek kształtuje się : 35%. 45%, 20% w stosunku do całego
popytu na drukarki tego producenta. Oblicz wartość zysku z jednej sprzedanej drukarki.
12 mar 20:57
Basia:
na A zarabia 100
na B 50
na C 20
sprzedał n w tym:
0,35n A
0,45n B
0,2n C
czyli zarobił:
0,35n*100 + 0,45n*50 + 0,2n*20 =
35n + 22,5n + 4n = 61,5n
czyli na jednej (średnio) 61,5n / n = 61,5 zł.
12 mar 21:08