rozwiaz zadania tekstowe za pomoca ukłądow rownań bardzo bardzo prosze bo nie umiem :(
smuuuuuutna: własciciel sklepu w hurtowni 120 kg jabłek i 80 kg gruszek za łaczna kwote 264 z.ł.
Następnie sprzedawał w swoim sklepie jabłka z 25% a gruszki z 40% marżą. Agnieszka
kupiła w tym sklepie 5 kg jabłek oraz 2 kg gruszek i zapłaciła 11,70 zł.Oblicz ile
kosztuje kilogram kazdego z rodzajów owoców w hurtowni a ile w sklepie.
12 mar 20:46
kaz: 120x+80y=264
6,25x+2,8y=11,70
12 mar 21:02
smuuuuuutna: a dalej

?
13 mar 16:28
tim: Podziel pierwszą linijkę przez 80
1,5x + y = 3,3
Wyznaczasz y
y = 3,3-1,5x
Podstaw y do drugiego równania i rozwiąż i napisz odpowiedź.
Czekam na odpowiedź.
13 mar 16:35
14 mar 14:23
tim: 6,25x + 2,8(3,3-1,5x) = 11,70
6,25x + 9,24 - 4,2x = 11,70
2,05x = 11,70 - 9,24
2,05x = 2,46
x = 1,2
x - była to cena jabłek w hurtowni
Mamy x, który podstawiamy do któregoś z równań:
144 + 80y = 264
80y = 120
y = 1,5
Odp: W hurtowni: cena jabłek - 1,20, cena gruszek - 1,50
Wystarczy teraz dodać do cen marżę i obliczysz cenę w sklepie. Teraz rozumiesz?
14 mar 14:39
smuuuuuutna: tak dziekuje bardzo bardzo
14 mar 15:57