Kula wpisana w walec
kasia: Oblicz objętość kuli wpisanej w walec o objętości 54π
23 paź 19:58
AS: Porównaj wysokość walca z jego średnicą.
23 paź 20:20
Tadeusz:
Zrób rysunek ... wyraźnie zobaczysz jaki to walec ... −
23 paź 20:21
dero2005:

h = 2R
V
w = πR
2*h = 2πR
3 = 54π
R = 3
V
k =
43πR
3 = 36π
23 paź 20:24
szczaw: Promień kuli oznaczmy przez R. Wysokość walca jest równa dwóm promieniom kuli, czyli h = 2R , a
promień podstawy walca równa się promieniowi kuli, więc r = R. objętość walca wynosi V =
πr2*h. wstawiając oznaczenia "z kuli" mamy V = π R2*2*R, czyli V = 2*π*R3. Skoro V = 54π,
to otrzymujesz równanie 2*π*R3 = 54π dzielimy stronami przez 2π i otrzymujesz
R3 = 27 więc R = 3 (pierwiastek trzeciego
stopnia z 27 )
Obliczenie objętości kuli to już tylko podstawienie do wzoru.
23 paź 20:26