Funkcja wymierna
ASIA: Dla jakich wartości parametru m (m ∊ R) dziedziną funkcji wymiernej W(x) jest zbiór wszystkich
liczb rzeczywistych jeśli
W(x)=xx2 + 5x + 9m2
23 paź 19:58
ASIA: powinno wyjść m∊(−∞,−56)u( 56,∞)
23 paź 20:14
Tadeusz:
mianownik ≠0 ... czyli Δ<0
23 paź 20:16
ASIA: ale mi Δ wychodzi 24−36m2
23 paź 20:21
ASIA: i później miejsce zerowe √63
23 paź 20:22
ICSP: 5
2 = 25 a nie 24
23 paź 20:23
Tadeusz: chyba 25−36m2<0
36m2−25>0 .... i rozwiąż
23 paź 20:24
ASIA: to miejsce zerowe wyjdzie 56 czyli x∊∅ bo ramiona paraboli będą skierowane do góry
23 paź 20:25
agata: | | 5 | | 5 | |
Są dwa miejsc zerowe x1= |
| lub x2=− |
| |
| | 6 | | 6 | |
Odpowiedź zła.
23 paź 20:31