wartość bezwzględna
tuck: zrobiłam przykład, ale chciałabym się upewnić czy go dobrze rozwiązałam
1−Ix+5I= 0
1−Ix−(−5)I= 0
−Ix−(−5)I= −1
x= −6 x= −4
dobrze?
23 paź 19:14
tuck: jest tu kto?
23 paź 19:32
agata: wynik dobry.
Ix+5I=1
x+5=1 lub x+5=−1
23 paź 19:34
tuck: o, to super

a mam pytanie jeszcze odnoście jednego przykładu
0<4−Ix−4I
czy 4 mogę przenieść na drugą stronę ze zmienionym znakiem?
23 paź 19:37
Tadeusz:
... możesz ... a potem pozmieniać znaki i "odwrócić" nierównośc też możesz −
23 paź 19:43
tuck: a jeżeli jest minus przed wartością bezwzględną, to zmienia znaki wewnątrz?
23 paź 19:46
tuck: albo inaczej ... czy mogę to zrobić tak:
0<4−Ix−4I
−4<−Ix−4I / x(−1)
4>Ix−4I
wychodzi wtedy przedział zwarty i x∊(0,8)
dobrze?
23 paź 19:53
Tadeusz:
a czy zmiana znaków wewnątrz zmienia cokolwiek? −

Ix−yI=Iy−xI ... to jeden ze wzorów
23 paź 19:57
tuck: a powiesz mi, czy może tak być, jak zrobiłam wcześniej?
23 paź 19:59
Tadeusz: bdb −
23 paź 20:01
tuck: kurcze, nie mogłeś od razu? ok, nieważne .. a powiesz mi kiedy występuje nierówność
tożsamościowa?
23 paź 20:02
Tadeusz: wpisz w google
23 paź 20:06
Tadeusz: Nierówność tożsamościowa − jest to nierówność, którą spełniają wszystkie liczby rzeczywiste
(lub elementy innej rozważanej algebry
23 paź 20:09
tuck: wpisałam i jakieś same głupoty mi wyskakiwały ....
23 paź 20:09
tuck: a napisałbyś przykład? chciałabym to zobaczyć, bo nie wiem czy to dobrze rozumiem?
23 paź 20:10
23 paź 20:12
tuck: ok, dzięki za wszystko
23 paź 20:14
Tadeusz: −
23 paź 20:17