WYZNACZ DZIEDZINĘ
ANJA: Wyznacz dziedzine funkcji: f(x)=log2(log3(log4))) i f(x)=√1/x kwadrat −1
23 paź 18:57
ANJA: proooosze o pomoc
23 paź 19:02
sushi_ gg6397228:
w pierwszej funkcji brakuje x, drugi zapis nieczytelny
23 paź 19:52
ANJA: drugi przykład: pod pierwiastkiem jest ułamek: 1 przez x do kwadratu − 1
pierwszy przyklad − po log4 ma byc x
23 paź 23:17
sushi_ gg6397228:
| | 1 | | 1 | |
dalej nie jest czytelny drugi zapis |
| −1 czy |
| |
| | x2 | | x2−1 | |
1.
x>0
log
4 x >0 (wskazowka dla prawej strony ) log
4 1=0
log
3 (log
4 x) >0 (wskazowka dla prawej strony) log
3 1 = 0
i potem czesc wspolna
24 paź 10:36
ANJA: drugi zapis to twoja druga opcja czyli 1 w liczniku i x2 −1 w mianowniku. wszystko pod
pierwiastkiem. nie wiem dlaczego ale jak stosuje wzory to robią sie błędy i nie moge tego
poprawnie zapisać.
24 paź 11:42
sushi_ gg6397228:
bo trzeba uwazac na nawiasy klamerkowe i nie robic duzego ulamka pod pieriwastkiem
24 paź 11:46
sushi_ gg6397228:
| 1 | |
| ≥0 i (mianownik ulamka) x≠1 i x≠−1 |
| x2−1 | |
24 paź 11:48
ANJA: ok, wielkie dzieki!
24 paź 12:51
ANJA: | | 1 | |
a dziedzina: f(x)= √ln |
| ? |
| | x2−1 | |
pierwiastek obejmuje wszystko co znajduje się po znaku =
24 paź 12:57
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
1. |
| >0 i x≠1 i x≠−1 |
| | x2−1 | |
| | 1 | |
2. ln ułamka ≥ 0 (wskazowka 0= ln 1) i potem rozwiazac nierownosc |
| ≥1 |
| | x2−1 | |
24 paź 13:41