.
Hoz: Wyznacz wszystkie wartości parametru x, dla których ciąg (−48,2x, 4x) jest ciągiem
arytmetycznym.
23 paź 18:55
23 paź 18:58
Hoz: źle napisałem.. ciąg wygląda następująco : (−48, 2x, 4x)
23 paź 18:59
Hoz: twoim sposobem wychodzi mi 2x+1=−3 * 24 + 22x nie wiem co dalej z tym zrobić o ile w
ogóle to jest dobrze
23 paź 19:01
konrad: 2*2
x=−48+4
x
2*2
x=−48+2
2x
2
2x−2*2
x+48=0
t=2
x
t
2−2t+48=0
rozwiązujesz funkcję kwadratową i przyrównujesz potem wyniki do 2
x
23 paź 19:20
agata: Jest błąd . Powinno być t2 −2t−48=0.
23 paź 19:26
Hoz: Juz rozwiązałem to zadanie, ale dzięki mimo wszystko. Teraz mam problem z innym. Napisałem na
forum. Jakby ktoś pomógł byłoby miło
23 paź 19:31
konrad: @agata
Zgadza się
23 paź 19:34