Logarytmy
Paula: Dla jakich x określone są poniższe wyrażenia
Log3 (2x−1)
Log(−x)
Log2 (x2 +x +1)
23 paź 18:50
a.p: 2x−1>0 => 2x>1 => x>1/2
−x>0 => x<0
x2+x+1 > 0 Δ<0 więc wg mnie zbiór pusty, ale tego nie jestem pewien
23 paź 18:55
Paula: A w tym przykladzie
Log5(x2 −2) delta mi wychodzi 8 i nie bardzo mi wychodzi wyliczenie x1 i x2
23 paź 19:01
Eta:
x2−2>0
(x−√2)(x+√2)>0
x€ ( −∞, −√2) U ( √2,∞)
23 paź 19:03
Paula: A jak to zrobić liczac deltę?
23 paź 19:06
Eta:
Po co Ci ta delta?

Jak już się tak upierasz to: Δ=8
√Δ= 2
√2
23 paź 19:10
Mehow: tu się nie liczy delty. korzystasz ze wzoru skróconego mnożenia a2−b2=(a+b)(a−b)
23 paź 19:11
Paula: U nas babka każe deltę liczyć.dzięki
23 paź 19:16