prawdopodobieństwo
prawdopodobieństwo: Rzucamy sześcienną kostką do gry i metalowym krążkiem na którego jednej stronie są 3 oczka , a
na drugiej str. jest 5 oczek. a) Oblicz prawdopodobieństwo że suma wyrzuconych oczek jest
conajmniej równa 6. b) iloczyn wyrzuconych oczek jest liczbą podzielną przez 3
23 paź 18:23
prawdopodobieństwo: pomoże ktoś rozkminić?
23 paź 18:40
SylwiaJ: (1,3), (1,5), (2,3), (2,5) ,(3,3), (3,5), (4,3), (4,5), (5,3), (5,5) ,(6,3), (6,5)
Ω=12
a) A=(1,5), (2,5), (3,3),(3,5),(4,3),(4,5),(5,3),(5,5),(6,3),(6,5)
∑A=10 zatem P(A)= 10/12= 5/6
b)B= (1,3),(2,3),(3,3),(3,5)(4,3),(5,3),(6,3),(6,5)
∑B=8 zatem P(A)=8/12= 2/3
17 gru 21:48