d
moniika: Sprawdz bez rysowania czy punkty o wspolrzednych a=(1,-2) b=(-3,10) c=(-8,25) sa
wspoliniowe. polecenie wykonaj :
a) za pomoca rownania prostej
b) za pomoca wlasnosci odleglosci na plaszczyznie
glownei mi chodzi o wzory czy metode

nie o gotowe rozwiazanie

z gory dzieki
12 mar 20:34
Basia:
napisz równanie prostej AB (równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty)
i sprawdź czy współrzędne C spełniają to równanie
jeśli tak to C∈pr.AB czyli są współliniowe
jeśli nie to nie są
A,B,C są współliniowe ⇔ |AB| + |BC| = |AC| lub
|AC| + |CB| = |AB| lub
|BA| + |AC| = |BC|
co można zapisać krócej ⇔
|AC| = |AB|+|BC| lub |AC| = | |AB|-|BC| |
12 mar 20:47
moniika: dzieki
12 mar 20:53
Bogdan:
A najprościej i najszybciej można tak sprawdzić:
A=(1,-2), B=(-3,10), C=(-8,25)
Porównujemy współczynniki kierunkowe prostych (jeśli są równe, to punkty są
współliniowe):
aAB=12/-4 = -3, aAC=27/-9 = -3, a więc są współliniowe.
Można porównywać aAB z aAC lub aAB z aBC.
12 mar 21:06