Pomocy!
Marcin: Płytki o kształcie trójkąta równobocznego o boku a=15cm zostały wykonane z błędem Δa=2mm
Wyznacz maksymalny błąd względny oraz bezwzględny jaki popełnimy obliczając pole
POMOCY muszę mieć to na jutro a nie mam pojęcia jak to ogryźć!
23 paź 18:11
Marcin: zna się ktoś na tym
23 paź 19:37
Marcin: pomoze mi ktos z tym

?
23 paź 20:15
dero2005:
obliczmy najpierw pole nominalne
a = 15 cm = 150 mm
| | a2√3 | | 1502√3 | |
P = |
| = |
| = 5625√3 = 9742,78 mm2
|
| | 4 | | 4 | |
błąd bezwzględny jest to różnica pomiędzy wymiarem rzeczywistym a nominalnym
Δa = |a
rz − a| = 2 mm
a
rz − a = 2 a
rz = 2 + a = 2 + 150 = 152 mm
−a
rz + a = 2 a
rz = a − 2 = 150 − 2 = 148 mm
widzimy, że boki mogą mieć wymiary do m
min 148 mm do m
max 152 mm
obliczmy pole dla obu wartości
| | 1482√3 | |
Pmin = |
| = 9484,71 mm2
|
| | 4 | |
| | 1522√3 | |
Pmax = |
| = 10004,32 mm2
|
| | 4 | |
błąd bezwzględny pola wynosi więc
ΔP = |P
rz − P| = |9484,71 − 9742,78| = |−258,07| = 258,07 mm
2
błąd względny pola wynosi
| | ΔP | | 258,07 | |
δ = |
| *100% = |
| *100% = 2,64 %
|
| | P | | 9742,78 | |
23 paź 21:18
dero2005: b.: przeczytaj dokładnie co tam pisze
23 paź 21:51
b.: tak tak, pomyłka moja (już skasowałem ten post)
mimo to chyba jednak błędem bezwzgl. będzie różnica Pmax − P (jest większe niż P−Pmin)
23 paź 22:01
Szybi: czyli jak to będzie
23 paź 22:06
dero2005:
tu może być racja chociaż różnica nie jest duża
ΔP = |P
max−P| = |10004,32−9742,78| = 261,54 mm
2
| | 261,54 | |
δ = |
| *100% = 2,68 % |
| | 9742,78 | |
23 paź 22:36