sprawdź czy funkcja
Kryska: 4. sprawdź czy fcja określona wzorem f(x)= (x−1)−1 , x∊ R − {1} jest malejąca wkazdym z
przedziałów (−∞;1), (1;+∞) oraz czy zb.wart fcji f jest przedział (0,+∞)
23 paź 18:06
shaka:

Najwygodniej narysować jej wykres i odczytać;
f↓ dla x∊(−
∞;1) ∪(1;+
∞) ,y∊(−
∞;0)∪ (0;+
∞).
23 paź 18:26
shaka: f(x)= (x−1)
−1=
1x−1 ⋀ D=R '{1} Powstaje ona z przesunięcia funkcji
1x wzdłuż osi 0x o jednostkę w prawo
23 paź 18:33
shaka: Funkcja f(x) maleje więc w każdym z przedziałów

−
∞;1), (1;+
∞) −jest przedziałami
monotoniczna,a jej zbiorem wartości jest zbiór
y∊R'{0}
23 paź 18:38
anna: dzięki
23 paź 18:38