proszę
kejt: prosze bardzo o pomoc. będę wdzięczna za wszystkie wskazówki .; ]
Ile l mleka chudego o 2% zawartosci tł. i ile l mleka tłustego o 3,5% zawartości tł.
nalezy zmieszac,aby otrzymać 2 l mleka o 3% zawartosci tł

Ile l octu o stezeniu 10% i ile l wody należy zmieszać,aby otrzymac 2 l octu o stezeniu
6% ?
12 mar 20:22
Bogdan:
1.
2x + 3,5*(2 - x) = 3*2
2.
10x + 0*(2 - x) = 6*2
12 mar 20:26
kejt: jak to obliczyć?w 1 po obliczeniu x = 10/15
i nei wiem czy mam to dobrze
12 mar 20:39
Bogdan:
Dobrze, można skrócić, x = 2/3 l.
12 mar 20:49
kejt: 10x + 0*(2 - x) = 6*2
dlaczego razy 0

12 mar 21:22
Bogdan:
a jakie jest stężenie czystej wody?
12 mar 21:23
kejt: no wlasnie nie wiem.. Ile l octu o stezeniu 10% i ile l wody należy zmieszać,aby otrzymac
2 l octu o stezeniu
6% ? to jest cala tresc zadania
12 mar 21:30
kejt: x mi wyszlo 1,2 ..
12 mar 21:34
kejt: nie no dzieki.. chyba odbrze

thank you
12 mar 21:35
Basia: rany ! kejt ! ile jest % octu w czystej wodzie ?
12 mar 21:37
Mickej: kumpel takie zadania fajnie rozwiązuje bo wynik podaje przed doczytaniem do konca ale nad
jakimś równaniem to myśli godzinę
12 mar 21:39