Funkcja wymierna - dziedzina, zbiór wartości
<3 you: Witam. 1 przykład na szybko: y=(−8x+6)/(2x−1)
Wyszło mi dokładnie tak samo jak tutaj:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=y%3D%28-8x%2B6%29%2F%282x-1%29
Wzór końcowy to: 2/(2x−1)+4. wiec:
Df = x ε R \ 1 −−−−−−−−−> dlaczego na Wolframie x nie może być równe 1/2?
Zw: y ε R \ 1/2
wyjsciowa funkcja: 2/2x, wektor [1, −4], więc p,q − asymptoty to x=1, y=−4. więc dziedzina i
zbior wart nie mogą przyjmować odpowiednio tych wartości.
Skąd wzieło się 1/2?