Liczby zespolone
geta: LICZBY ZESPOLONE
Wykonaj podane działanie : (1−3i) + (4−5i)
Czy gdzies na tej stronie znajde coś o liczbach zespolonych?
23 paź 17:51
geta: Czy jest jakiś schemat na robienie takich zadań?
23 paź 17:59
Shiguruy: Wydaje mi się, że poprstu dodajesz część rzeczywistą czyli 1+4 = 5 i częsc zespoloną
−3i+(−5i)=−8i
Rozwiązanie to (5−8i)?
23 paź 18:01
geta: Pewnie masz racje.. A jak rozwiązać 2−2√3i ?
Bo tu już wchodzi postać trygonometryczna i kompletnie nie wiem jak sie za to zabrać...
23 paź 18:25
Bartek:
A co tu jest do rozwiązania?
24 paź 08:52
agata: a+bi=r(cosφ+isinφ)
r=
√a2+b2
a=2
b=−2p3
r=4
cosφ=0,5
sinφ=U{−
√3{2}}=240
0
24 paź 11:48