Logika
Ed: Uzywajac tylko kreski Sheffera znajdz zdanie równowazne zdaniu:
a) p XOR q
b) p ↓ q (symbol Pierce’a)
Proszę
23 paź 17:28
Ed: | − kreska Sheffera = ~(p∧q) ale nie wiem jak mam zrobic to dalej.
XOR to niby ~(p↔q) ale nie wiem co dalej.
Proszę o pomoc.
23 paź 18:23
Ed: bump
23 paź 18:44
Ed: bump
23 paź 19:17
Ed: bump
23 paź 19:31
Ed: bump
23 paź 20:11
Ed: bump ;>
23 paź 20:50
b.: p | p = 0
p | 0 = 1
p | 1 = ~p
czyli (~p) możemy uzyskać łatwo w razie potrzeby
mamy
A | B = (~A) v (~B)
oraz
p XOR q = (p ∧ ~q) v (~p ∧ q)
czyli widać, że wystarczy zapisać p∧ ~q za pomocą |
a to już łatwo zrobić, bo kreska Sheffera daje (zaprzeczenie) koniunkcji, a zaprzeczenie umiemy
wyrazić za pomocą |
23 paź 21:00
b.: jeśli dalej nie wiesz o co chodzi, to kolejno zapisz za pomocą |
~p
oraz
~(p ∧ ~q)
i dalej
(p ∧ ~q)
23 paź 21:02
Sławek:
p xor q = (p∧~q) ∨ (~p∧q) =
zastosuj prawo podwójnego przeczenia
= ~{~[(p∧~q) ∨ (~p∧q)]} =
zastosuj prawo De Morgana
= ~[~(p∧~q) ∧ ~(~p∧q)]=
= [(p | ~q) | (~p | q)]
23 paź 21:11
Sławek:
poprawka
p xor q = (p∧~q) ∨ (~p∧q) =
zastosuj prawo podwójnego przeczenia
= ~{~[(p∧~q) ∨ (~p∧q)]} =
zastosuj prawo De Morgana
= [~(p∧~q) ∧ ~(~p∧q)]=
zmień zapis na kreski Sheffera
= [(p | ~q) | (~p | q)]
23 paź 21:14
Ed: ~p ⇔ p | p
~(p ∧ ~q) ⇔ p | (q | q)
(p ∧ ~q) ⇔ (p | (q | q)) | (~(p | (q | q)))
dobrze? nie wiem czy zrozumialem
23 paź 21:15
b.: @Sławek: ostatnia równość chyba się nie zgadza (nie ma przeczenia na zewnątrz), ale nie
poprawiaj już, zostaw coś do zrobienia dla Eda

@Ed: jeszcze musisz w tym co Ci Sławek napisał pozbyć się przeczeń...
23 paź 21:16
Ed: moja powyzsza odpowiedz jest do postow
b. a zaraz sprawdze to co napisał Sławek
23 paź 21:16
b.: ~p ⇔ p | p −− to jest nieprawda, napisalem wyzej, czym jest p|p, i zreszta mozesz sam to
latwo sprawdzic...
23 paź 21:17
Ed: coś namieszałem

dajcie czas na zrozumienie tego
23 paź 21:21
Sławek:
poprawka do poprawki
w poście 23 paź 21:11 jest OK
23 paź 21:24
b.: tak zgadza się... no to Ed, zostało Ci tylko napisanie przeczenia za pomocą |
23 paź 21:28
Ed: Jednak nie rozumiem tego zapisu

p | p = 0
p | 0 = 1
p | 1 = ~p
czyli (~p) możemy uzyskać łatwo w razie potrzeby
o co chodzi z tymi 0 i 1?
p p|p
0 1
1 0
z tej niby tabelki wychodzi ze dla p=0 p|p wynosi 1
nie rozumiem na prawdę
23 paź 21:38
Ed: Napisałeś: czyli widać, że wystarczy zapisać p∧ ~q za pomocą |
ja niestety tego nie widze dlaczego wystarczy zapisac p ∧ ~q tylko za pomocą |
mógłbyś wytłumaczyć gdzie to widać?
23 paź 21:42
b.: Sławek to lepiej wyjaśnił niż ja, więc może pomińmy te moje wskazówki.
Pozostaje Ci tylko pozbyć się przeczeń (tzn. zapisać je za pomocą | ) −− zobacz pierwsze 3
wiersze postu z 21:00
23 paź 21:46
Ed: [(p | ~q) | (~p | q)] =
= [(p | (q|q)) | ((p|p) | q)]
jak nie tak to ja nie wiem

p ~p p|p ~p ↔ (p|p)
0 1 1 1
1 0 0 1
23 paź 21:52
b.: no napisz dokładnie z definicji | co to jest p|p
23 paź 21:56
Ed: p | q ⇔ ~(p ∧ q) ?
23 paź 21:57
b.: ale miało być p|p, czyli q=p
23 paź 22:00
Ed: p | p ⇔ ~(p ∧ p)
no i dla p=0 wychodzi 1 a dla p=1 wychodzi 0
23 paź 22:03
b.: hmm masz rację, przepraszam... −− rzeczywiście p|p = ~p

tak więc dobrze masz o 21:52
23 paź 22:05
Ed: Dzięki za pomoc

z tym symbolem Pierce'a pomęczę się jutro przed ćwiczeniami bo teraz już
spadam

miłej nocy
23 paź 22:09
Sławek:
Funkcja Pierce'a to negacja sumy (Not−OR czyli NOR)
p ↓ q ⇔ ~(p ∨ q)
Funkcja Sheffera to negacja iloczynu (Not−AND czyli NAND)
p | q ⇔ ~(p ∧ q)
Za pomocą obu tych funkcji można uzyskać negację, biorąc za oba argumenty funkcji to samo:
~p ⇔ p | p
~p ⇔ p ↓ p
Stosując podany wcześniej przeze mnie schemat postępowania czyli:
− prawo podwójnego przeczenia
− prawa De Morgana
doprowadzisz każdą funkcję do takiej postaci, w której użyjesz tylko jednej z funkcji: PIerce'a
bądź Shaffera.
23 paź 23:07
Ed: Dzięki

b) [(p|p) | (q|q)] | [(p|p) | (q|q)]
24 paź 08:34