trygonometria
Mehow: Wiedząc, żę 0
o≤α≤360
o, sinα<0 oraz 4tgα=3sin
2+3cos
α
a) oblicz tgα
b) zaznacz w układzie współrzednych kąt α i podaj współrzędne dowolnego punktu, różnego od
początku układu współrzędnych, który lezy na końcowym ramieniu tego kąta.
proszę o pomoc. w podpunkcie a) skorzystałem z jedynki trygonometrycznej i wyszło mi
ale nie wiem, czy to jest dobre rozwiązanie.
23 paź 17:15
Mehow: czy ktoś jest w stanie mi pomóc? ;>
23 paź 17:30
ICSP: w pierwszym
4tgα = 3sin
2α + 3cos
2α (zapewne

)
4tgα = 3
tgα = 0,75
Teraz rysujesz układ współrzędnych. Zaznaczasz w nim punkt (4;3) i prowadzisz linię od tego
punktu do środka układ współrzędnych. W ten sposób powstaje twój kąt.
23 paź 17:34
ICSP: Błąd

Rysujesz punkt (−4;−3)


Nie przeczytałem polecenia
23 paź 17:38
Mehow: a mógłbyś mi wytłumaczyć dlaczego akurat punkt (−4,−3)?
23 paź 17:42
Mehow:
23 paź 18:18
a.p:
23 paź 18:57
a.p: mam podobne zadanie i też jestem ciekaw rozwiązania
23 paź 18:59
ICSP: tgα wyszedł dodatni.
sinα< 0
to wskazuje na trzecią ćwiartkę .
23 paź 18:59
Mehow: dzięki, zapomniałem o warunku sinα<0
23 paź 19:01