Ekstrema
Marcin: Wyznacz ekstrema lokalne.
| x2 +4 | |
| dla x≠0 Pomoże mi ktoś z tym? mecze się z tym już bardzo długo...bez skutku.. |
| x | |
23 paź 17:04
krystek: 1) obl pochodna
2) przyrównaj do zera
3) znak pochodnej lub druga pochodna.
23 paź 17:11
Vizer:

| | 2x2−x2−4 | | x2−4 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | x2 | | x2 | |
WKE:
f'(x)=0
(x−2)(x+2)=0
x=2 v x=−2
f
max(−2)=−4
f
min(2)=4
23 paź 17:17
Marcin: a jak obliczyć pochodna
23 paź 17:20
Marcin: WKE co to znaczy
23 paź 17:21
agata: Warunek konieczny.
23 paź 17:22