wartość bezwzględna
Monika: | | |x2−4| | |
wiedząc, że x∊(−2;2) uprośc wyrażenie |
| |
| | |x−2| | |
23 paź 16:45
Aro:
| |x−2|*|x+2| | |
| = |x+2| |
| |x−2| | |
23 paź 16:50
Aro: wydaje mi się, ze tak, ale nie jestem pewien.
23 paź 16:51
konrad: Musisz sprawdzić jakie wartości w danym przedziale przyjmują moduły. Jeśli ujemne to przy
opuszczaniu modułów zmieniasz znaki, jeżeli dodatnie to tylko opuszczasz moduł.
23 paź 16:51
konrad: Źle Aro. To nie są nawiasy.
23 paź 16:51
krystek: W tym przedziale f(x)=x2−4 przyjmuje wartości "−" i jak opuszczasz wartośc bezwzględną ?
a pomyśl o wartości x−2?
23 paź 16:52
Aro: hm, to może rozwiążecie poprawnie, od początku do końca, bo ja wysiadam ?
23 paź 16:54
krystek: | | −(x2−4) | |
Moniko ,aby nie było metliku |
| =... (pomysl dlaczego tak. |
| | −(x−2) | |
23 paź 16:55
agata: można tak jak Aro , bo Ix2−4I=I(x−2)(x+2)I=Ix−2I*Ix+2I.
Dla x∊(−2,2) Ix+2I=x+2.
23 paź 16:59
Monika: ok, czyli wychodzi mi coś takiego:
| |x2−4 | | −x2−4 | |
| = |
| (i jak to dalej moge uprościć?) |
| |x−2| | | −x−2 | |
23 paź 17:00
23 paź 17:00
Monika: już wiem, zrobiłam głupi błąd, dzięki
23 paź 17:03
krystek: Moniko −(x2−4)= −1(x2)−(−1)(4)=−x2+4
23 paź 17:03
Monika: wyszlo mi x−2, czy to jest dobry wynIK?
23 paź 17:06
Monika: wyszlo mi x−2, czy to jest dobry wynIK?
23 paź 17:06
krystek: Zły.a rozpisz 4−x2=..
23 paź 17:08
Monika: teraz mi wyszlo x+2
23 paź 17:11
krystek: ok
23 paź 17:12
Monika:
gdyby ktoś miał chwilkę, żeby sprawdzić mi te wyniki, byłabym bardzo wdzięczna
23 paź 17:25
krystek: Ale tak nie możesz musisz ustalić przedziały gdzie jest wartośc dodatnia a gdzie ujemna
Masz def IxI=x dla x≥o i ixI=−x dla x<0
23 paź 17:30
krystek: 1) dla xe(−
∞,−3)U(3,
∞) masz wart "+'
dla xe<−3,3> masz"−" wowczs
zrób pozostałe przykłady w ten sposób.
23 paź 17:35
Monika: te rozwiązania zrobiłam według przedziałów podanych w zadaniu, tylko zapomniałam ich tutaj
podac

dla przykładu
1. x∊(−3;3)
2. x≤−1
3. x>4
4. x∊(−3;3)
23 paź 18:23