Rozwiaz rownanie
RM: | | 7−3x | | 4−3x | |
Równanie |
| = |
| |
| | 1−x | | 1−x | |
A. ma 2 rozwiązania
B nie ma rozwiązania
C. Ma jedno rozwiązanie
D. rozwiązaniem jest każda liczba rzeczywista ze zbioru R\1
bardzo bym prosil z obliczeniami
23 paź 16:34
agata: Dla x≠1
7−3x=4−3x
odp.B
23 paź 16:38
RM: czemu tak
23 paź 16:39
krystek: Wyznacz D=R\{..} (mianownik ≠0)
następnie pomnóż przez (1−x)
23 paź 16:40
konrad: Najpierw wyznacz dziedzinę. Potem przenosisz wszystko na lewą i mnożysz przez 1−x. No i dalej
rozwiązujesz.
23 paź 16:41
Aro: | 7 − 3x | | 4−3x | |
| = |
| ←mnożę obustronnie całość przez (1−x) |
| 1−x | | 1−x | |
(7−3x)(1−x)=(4−3x)(1−x)
7−3x=4−3x
(7−3x)−(4−3x)=0
7−3x−4+3x=0
3≠0
odp B
23 paź 16:45
krystek: Aro juz nie piszesz czynnika (1−x) on sie skraca z mianownikiem .A jak piszesz to musi być
jeszcze mianownik.
23 paź 16:49
agata: Aro, tu raczej mnożyłeś na "krzyż"lub przez(x−1)2.
23 paź 16:52
RM: czyli Aro ma dobrze tylko juz (1−x) nie trzeba pisac?
23 paź 16:57
RM: po wymnożeniu
23 paź 16:57