Liczba rozwiązań układu równań
Krzychu: | | ⎧ | 3x+my=1 | |
| Określ liczbę rozwiązań układu równań | ⎩ | 3x+2y=k | w zależności od wartości
|
parametrów m i k, gdzie m,k∊R
23 paź 16:06
tn: znasz metodę wyznaczników?
23 paź 16:08
tn: jeśli W ≠ 0 to układ jest oznaczony.
jeśli Wx = 0 = Wy = W układ jest nieoznaczony
jeśli W = 0 i Wx ≠0 lub Wy≠ 0 układ jest sprzeczny. to wszystko co należy zrobic
23 paź 16:09
Krzychu: niestety nie.
23 paź 16:10
krystek: To metoda przeciwnych wspólczynników .Wyznaczasz x −i y lub podstawiania.
23 paź 16:11
tn: nic podobnego, to zupełnie inna rzecz!
o nie ma rozwiązać równania tylko zbadać parametry m i k
23 paź 16:14
tn: to może inaczej:
wyznacz y w obu równaniach (rozpisz to na postać kierunkową,)
23 paź 16:15
krystek: Jak nie ? x=... y=.. i przeprowadzasz dyskusję istnienia roawiązań .na poziomie szkolnym.
A postacia kierunkowa też można.
23 paź 16:17
Krzychu:
teraz muszę to przyrównać do siebie?
23 paź 16:18
krystek: zapisz aby było widać wyrażnie współczynnik kierunkowy y=ax+b
23 paź 16:19
tn: a tak Krystek, zgadza się zwracam honor, nie dokładnie popatrzyłem oczywiście masz rację
23 paź 16:27
Krzychu: to będzie coś takiego?
| | 3 | | 1 | | −3 | | k | |
y= |
| x− |
| i y= |
| x+ |
| ? |
| | m | | m | | 2 | | 2 | |
23 paź 16:28
tn: tak o to chodzi:
i teraz:
układ jest oznaczony jeśli: a1 ≠ a2
układ jest sprzeczny jeśli:
{a1 = a2
{b2 ≠ b2
układ jest nieoznaczony jesli
{a1 = a2
{b1 = b2
23 paź 16:30
krystek: Pierwsze źle . I teraz kiedy nie maja punktów wspólnych dwie proste ,kiedy nieskończenie wiele
i
kiedy 1 wspólny punkt
23 paź 16:32
Krzychu: no ok, ale co z tymi parametrami?
23 paź 16:33
Krzychu: faktycznie, w pierwszym powinno być
23 paź 16:35
krystek: I teraz wypisz a1 =.. b1=
a2 =.. b2=..
Następnie odpowiedz na pytania ,które wcześniej były podane lub ja napisał tn
23 paź 16:37
tn: | | −3 | | 1 | |
jeśli − |
| ≠ |
| to układ jest oznaczony |
| | m | | m | |
23 paź 16:37
tn: nie, źle
23 paź 16:38
tn: współczynnik a z jednego równanie ≠ współczynnik drugiego rówania
23 paź 16:38
Krzychu: czyli rozwiązanie ma wyglądać tak:
1 rozwiązanie:
a
1≠a
2
m≠2
brak rozwiązań:
m=2
nieskończenie wiele rozwiązań::
m=2
?
23 paź 16:51
23 paź 17:00
Krzychu: czy to jest poprawne rozwiązanie?
23 paź 17:00
Krzychu: faktycznie, nie zauważyłem, że mogę podstawić pod m. dzięki wielkie!
23 paź 17:01