Oblicz
Aska: x2−6x+9≤0
4x2+4x+1<0
x2−x+1>0
23 paź 15:56
ehhh: pomoge podpunkt a, reszte na wzór robisz
23 paź 16:00
Aska: dziękuje
23 paź 16:02
ehhh: x
2 − 6x+9≤0
Δ= 36−36=0
rysujesz, wyznaczasz przedział ≤0
23 paź 16:04
Aska: a jak zrobię pozostałe 2 to możesz sprawdzić.?
23 paź 16:06
ehhh: mam już nawet wyniki pozostałych dwóch
23 paź 16:06
Aska: to w tym drugim Δ wyszła 32?
23 paź 16:09
ehhh: w drugim też zero, tu masz wzór skróconego mnożenia (2x+1)
2<0 ==> 2x+1<0 ==> 2x<−1 ==> x<
23 paź 16:12
ehhh: a tak przyokazji wzór na delte to Δ=b2−4ac
23 paź 16:12
Aska: jesteś geniuszem, dzięki wielkie
23 paź 16:13