wartosć bezwzgledna
tn: czy może mi ktoś tu rozpisać przypadki?
{y+|x| = 5
{2x− |y| = 3
23 paź 15:52
:P: tak poczekaj zaraz
23 paź 15:56
:P: 1 ćwiartka
x≥0
y≥0
2ćwiartka
x<0
y≥0
3 ćwiartka
x<0
y<0
4.ćwiartka
x≥0
y<0
23 paź 15:58
tn: wyjaśnij mi o co biega: kiedy znak mniejsze i większe a kiedy ≤ ≥
23 paź 15:59
Wasilijcew:
{ y+|x| = 5
{ 2x− |y| = 3
{ |x|= − y − 5
{ |y|= 2 x − 3
{ x= − y − 5 { x= y + 5 { x= − y − 5 { x = y + 5
{ y= 2 x − 3 { y=− 2 x + 3 { y= −2 x + 3 { y = 2 x − 3
23 paź 15:59
:P: narysuj sobie układ współrzędnych oś OX, oś OY
i w 1 ,2,3,4 ćwiartkę układu
wpisz sobie te warunki jak ja
23 paź 16:01
tn: a muszą być identyczne warunki?
23 paź 16:02
:P: do tych ćwiartek przepisz te warunki które Ci podałem.
To jest schemat przy rozwiązywaniu metodą algebraiczną
masz 4 układy równań
1.
{x≥0
{t≥0
{ y+|x| = 5
{ 2x− |y| = 3
opuszczasz bez zmian bo wszędzie Ci się zgadza warunek.
2.
{x<0
{y≥0
{ y+|x| = 5
{ 2x− |y| = 3
tutaj x ma być mniejszy od zera a y większy równy 0
więc
{ y+(−|x|) = 5 <<< zmieniasz znak x
{ 2x− |y| = 3 << opuszczasz bez zmian bo zgadza się warunek
{ y−x = 5
{ 2x− y = 3
wyznaczasz x=...;y=..
sprawdzasz czy obie współrzędne spełniają warunek
3....
4....
23 paź 16:13
:P:

rzymskimi powinno być zapisane ale nie chce mi się rysować
23 paź 16:15
:P: warunki powinny być zawsze identyczne dla konkretnych ćwiartek.
23 paź 16:17