relacje
xXx: Jak pokazać, że taka relacja: R=(ℕ2,grR,ℕ2) : (a,b)R(c,d) ⇔ a+d=b+c jest równoważnością? Z
formalnej definicji niewiele rozumiem
23 paź 15:51
xXx: ^
23 paź 17:28
xXx: ^^
23 paź 18:59
xXx: do góry
23 paź 20:49
b.: trzeba sprawdzić warunki z definicji, inaczej się tu nie da
przynajmniej napisz te warunki, a potem spróbuj je sprawdzić
23 paź 21:09
xXx: dla zbioru X, relacja R : R⊆X x X jest relacja rownowaznosci wtw gdy R⊆X x X
− jest zwrotna ∀
x∊X xRx
− jest przechodnia ∀
x,y,z∊X jeżeli xRy oraz yRz to xRz
− jest symetryczna ∀
x,y∊X xRy pociaga yRx
taka mam definicje i zupelnie nie potrafie jej zastosowac, bardzo prosze cie o pomoc
23 paź 21:34
b.: zacznijmy od zidentyfikowania zbioru X: czym on jest w Twoim zadaniu?
23 paź 21:57
xXx: moim zbiorem x jest plaszczyzna ℕ2
23 paź 22:24
b.: zgadza się, no to teraz tłumaczymy pierwszą częśc: ∀x∊X xRx
skoro X=N2, to elementami x są pary (a,b) ∊ N2
czyli zwrotność zapisuje się tak:
∀(a,b)∊ N2 (a,b) R (a,b)
innymi słowy, trzeba sprawdzić, że zawsze (dla dow. a i b) mamy (a,b) R (a,b), czyli zgodnie z
definicją R, że ... (dokończ)
23 paź 22:46
xXx: a co z elementami c i d? bo wlasnie tego nie moge zrozumiec
23 paź 22:52
b.: w tej chwili (przy sprawdzaniu zwrotności) bierzesz c=a i d=b, zobacz
skoro
(a,b) R (c,d) <=> a+d=b+c
to
(a,b) R (a,b) <=> a+b=b+a
23 paź 23:20
kolo: a czy sprawdzenie symetrycznosci polega na tym ze a+d=b+c ⇒ d+a=c+b ?
23 paź 23:51