Działania na Zbiorach Proste
Szprot: Witam, jestem studentem informatyki na Wacie. Proszę o dość szybką pomoc z poniższym
przykładem.
Korzystając z podstawowych praw działań na zbiorach udowodnij że
A\(B\A)=A ( To jest tak oczywiste.... a jak to wyjaśnić

)
23 paź 15:41
tn: ja bym po prostu ominął nawias, ale nie wiem czy dobrze (jestem z liceum
23 paź 15:55
Szprot: jeżeli nawias bym zabrał to nie wyjdzie A, zresztą przy tym działaniu nie da się chyba nawiasów
zdejmować tylko przy iloczynie lub sumie
23 paź 15:57
tn: ale spójrz, jeśli zdejmiesz nawias to A − B ( powiedzmy, że B zabrało połowę zbioru A, ale mamy
jeszcze +A, zatem zbiór A tak czy inaczej zostanie odbudowany

)
23 paź 16:00
tn: ale lepiej poczekać na osobę która będzie pewna co mówi to tylko moje przypuszczenia?
23 paź 16:01
Szprot: hehe w sumie by pasowało ale czy tak się da

?
23 paź 16:10
Szprot: raczej się nie da właśnie...
23 paź 16:12
tn: też nigdy nie wiem, czy coś jest dopuszczalne czy nie, jesteś przyszłym informatykiem,
jak zatem się studiuje informatykę − bardzo ciężko?
23 paź 16:12
xxx: wezmy jakies x∊A\(B\A) ⇒ x∊A ⋀ x∉(B\A) ⇔x∊A ⋀ x∉(B\A)⇔x∊A ∩ x∉(B\A) ⇔x∊A cnd
23 paź 16:21
Eta:

L: x€[A\(B\A)] <=> x€ A ⋀ x∉(B\A)<=> x€A ⋀x€A => x€A
P: x€A
zatem zachodzi równość
23 paź 16:23
Szprot: Już to mam

A\(B\A)= A\(B i ~A)= A i ~(B i ~A) = A i (~B lub A) = A
L=P Dziękuję
23 paź 16:26
masetr: B\A jest to zbiór w którym jest wszytsko co znajduje sie w zbiorze B a nie ma tego w A czyli z
nawiasuj zostaje tylko B a poza nawiasem A. tak więc zostaje A/B czy to co jest w zbiorze A a
nie ma tego w B czyli Samo A
23 paź 16:27
misia: Na ile sposobów można dokonać podziału grupy 8−ososbowej na dwie grupy:3−osobowa i 5−osobowa?
rozwiążcie to prosze
23 paź 16:28
Vizer: Miałaś to rozwiązane, am być:
23 paź 16:29
23 paź 16:30
misia: a nie będzie 8 po 3 * (3 po 3)
23 paź 16:30
misia: tzn 8 po 5 * ( 3 po 3)
23 paź 16:31
misia: czy to 2 opcja jest dobra, tak?
23 paź 16:32
Vizer: Tak.
23 paź 16:33
misia: dzieki
23 paź 16:34
agata: A nie jest to to samo co Vizer napisał?
23 paź 16:35
kamil: nie rozumiem tego a też potrzebuje tago zadania
23 paź 16:40
kamil: 8 po 5 tzn 58? czy 85?
23 paź 16:40
23 paź 16:42
kamil: tak wiem, ale to jest odrazu obrócone ze mamy 85 tak?
23 paź 16:44
kamil: czy 58?
bo jeszcze ktoś napisal zupełnie ineczej
23 paź 16:45
23 paź 16:45
Vizer: To się tak nie liczy...
| | 8! | | 5!*6*7*8 | |
= |
| = |
| =56 |
| | 5!*3! | | 5!*6 | |
23 paź 16:46