Wyznaczanie dziedziny funkcji
coldsee88: Wyznacz dziedzinę funkcji f(x) = √x3 − 8x2 − 2x+16 − 1√25 − x2
23 paź 15:30
coldsee88: proszę o pomoc!
23 paź 17:57
coldsee: ponawiam
23 paź 18:43
ICSP: założenia:
x3 − 8x2 − 2x + 16 ≥0
25−x2 >0
23 paź 18:45
coldsee: x2(x−8) −2(x−8) = (x2−2)(x−8)
(x2−2)(x−8)≥0
(x−√2)(x+√2)(x−8)≥0
Robie wykres i zczytuję, tak?
To samo robię z 25−x2 > 0
x<√25
x<5
Robię sumę przedziałów, czy dobrze?
23 paź 19:18
agata: 25−x2>0
(5−x)(5+x)>0
x=5 lub x=−5
Ramiona do dołu , czyli x∊(−5,5) i część wspólną rozwiązań tych nierówności
23 paź 21:17
coldsee: no tak, jak mogłem o tym zapomnieć
23 paź 21:22