Wykaż, że równanie |u{-3x-2}{x+2}| = m ma dla każdej liczby rzeczywistej m więks
dimekggm: Wykaż, że równanie |−3x−2x+2| = m ma dla każdej liczby rzeczywistej m większej od 3
dokładnie dwa rozwiązania. Proszę o pomoc
23 paź 15:26
dimekggm: odświeżam
23 paź 17:53
dimekggm: ponownie prosze o pomoc
23 paź 18:25
shaka:

Zauważmy,że :
−3x−2x+2=
−3(x+2)+4x−2=−3+
4x+2=
4x+2−3
Narysuje wykres f(x)=
4x i przesune go o 2 jednostki w lewo i 3 w dół
następnie rysuje | f(x+2)−3| (−kolor czerwony) i pokaże,ze | f(x+2)−3|=m ma 2 rozw. dla
kazdego m>3
Z rysunku odczytujemy,że | f(x+2)−3|=m ma dokładnie 2 rozw. dla każdej liczby rzeczywistej
m>3.
23 paź 19:15
shaka: Najdogodniejszy jest w tym wypadku dowód graficzny
23 paź 19:18