aaa
Asia: Oblicz sinusy kątów ostrych trójkąta prostokątnego, w którym jedna z przyprostokątnych
jest średnią arytmetyczną drugiej przyprostokątnej i przeciwprostokątnej. Jak to
zrobić?
12 mar 19:49
Eta:
a = ( b+c)/2 to 2a = b + c to
b = 2a - c
sinα= a/c sinβ= b/c
podstawiamy:
sinα= (b +c)/ 2c sinβ= ( 2a - c) / c gdzie c < 2a
to wszystko w/g mnie.
12 mar 20:05
Bogdan:
a - długość przyprostokątnej przeciwległej do kąta α
b - długość przyprostokątnej przyległej do kąta α
c - długość przeciwprostokątnej
sinα = a/c, cosα = b/c
Niech b = (a + c) / 2
Z tw. Pitagorasa: a2 + (a2 + 2ac + c2)/4 = c2 mnożymy obustronnie przez 4
4a2 + a2 + 2ac + c2 = 4c2 => 5a2 + 2ac - 3c2 = 0 dzielimy przez c2
5sin2α + 2sinα - 3 = 0 Δ = 64
sinα = 3/5 lub sinα = -1 sprzeczność.
sinβ = cosα = √1 - sin2α
12 mar 20:21