Funkcja liniowa
BarbarA: Dla jakich watości parametru m rozwiązanie układu równań:
x - 2y = m+4
2x+ y = m - 1
należy do trzeciej cwiartki układy współrzędnych ?
12 mar 19:29
Basia: Pomnóż drugie równanie obustronnie przez 2 i dodaj równania stronami.
Napisz co Ci wyszło.
12 mar 19:31
BarbarA: 5x = 3m +2 ?
12 mar 19:35
Basia: Nie czekaj na "gotowca" !
To za łatwe !
Sama musisz to rozwiązać, a my możemy Ci pomóc, ale oczekujemy współpracy.
12 mar 19:36
Basia: bardzo dobrze
to co teraz trzeba zrobić, żeby mieć samo x ?
12 mar 19:37
BarbarA: podzielic przez 5 ?
12 mar 19:39
Basia: oczywiście, czyli
x = (3m+2) / 5
podstaw teraz do któregoś z równań za x i wylicz y
napisz jaki masz wynik
12 mar 19:40
BarbarA: y = -(5m-18)/10
12 mar 19:44
Basia: coś nie tak, zaraz policzymy
12 mar 19:45
BarbarA: y = -(2m-18)/10
12 mar 19:48
Basia: podstawiam do drugiego równania
4*(3m+2)/5 + y = 2m - 2
y = 2m - 2 - 4*(3m+2)/5
5(2m-2) - 4(3m+2) 10m - 10 - 12m - 8
y = ---------------------------- = --------------------------
5 5
y = (-2m - 18) / 5
y = -2(m+9) / 5
punkt o współrzędnych x i y ma się znaleźć w III ćwiartce czyli
x < 0 i y<0
stąd mamy układ nierówności:
(3m+2) / 5 < 0 /*5
-2(m+9) / 5 < 0 /*(-5/2)
3m + 2 < 0
m + 9 > 0
spróbuj dokończyć; czekam na wynik
12 mar 19:51
Basia: o przepraszam tym razem to ja się pomyliłam; poczekaj !
12 mar 19:52
BarbarA:
m< - 2/3 m<-9
m∈(-9,-2/3)
12 mar 19:57
Basia:
2*(3m+2)/5 + y = m - 1
y = m - 1 - 2*(3m+2)/5
5(m-1) - 2(3m+2) 5m - 5 - 6m - 4
y = ---------------------------- = --------------------------
5 5
y = (-m - 4)/5
y = - (m+5) / 5
punkt o współrzędnych x i y ma się znaleźć w III ćwiartce czyli
x < 0 i y<0
stąd mamy układ nierówności:
(3m+2) / 5 < 0 /*5
- (m+5) / 5 < 0 /*(-5)
3m + 2 < 0
m + 5 > 0
spróbuj dokończyć, teraz jest na pewno ; czekam na wynik
12 mar 19:57
Basia:
sprawdź swoje y
to co teraz wyliczyłam jest na pewno dobrze
czyli
m < - 2/3 (zgadza się)
m > - 5
czyli: m∈(-5; -2/3)
12 mar 19:59
BarbarA: m < -2/3 m > -5 m∈(-5, -2/3)
ale tamto było dobzre bo w odpowiedziach jest ze m ∈( -9, -2/3)
12 mar 20:00
Basia:
y jest dobrze wyliczone w poście z 19:57
przedtem się pomyliłam (źle przepisałam 2 równanie)
Twoje y też nie było prawidłowe; spróbuj dla własnej satysfakcji (i wiedzy) znaleźć błąd
To już tylko rada na pracę domową, bo widzę, że z nierównościami i zapisem przedziału
poradziłaś sobie bez problemu;
powodzenia !
12 mar 20:03
Basia: poczekaj w takim razie; policzę to jeszcze raz na papierze, bo tu się czasem mylę
12 mar 20:04
BarbarA: okej już mam dziekuję bardzo

*
12 mar 20:07
Basia: faktycznie, pośpiech nie jest tu wskazany
5(m-1) - 2(3m+2) 5m - 5 - 6m - 4
y = ---------------------------- = --------------------------
5 5
y = (-m - 9)/5
y = - (m+9) / 5
punkt o współrzędnych x i y ma się znaleźć w III ćwiartce czyli
x < 0 i y<0
stąd mamy układ nierówności:
(3m+2) / 5 < 0 /*5
- (m+9) / 5 < 0 /*(-5)
3m + 2 < 0
m + 9 > 0
m < -2/3
m > - 9
m∈ (-9; -2/3)
przepraszam Cię bardzo
od poczatku y miałaś poprawnie wyliczone
końcówkę chyba rozumiesz ?
12 mar 20:11
BarbarA: tak już napisałam jeszcze raz wielkie dzięki
12 mar 20:12
12 mar 20:13
BarbarA: nie xd miłego wypoczynku ^^
12 mar 20:21