ulóż rownanie kwadratowe takie aby suma pierwiastkow wynosila 4 a suma ich odwro
ola: ulóż rownanie kwadratowe takie aby suma pierwiastkow wynosila 4 a suma ich odwrotnosci −5
23 paź 14:41
Eta:
5x2−20x+4=0
23 paź 14:44
ola: a jak to rozpisac bo ja to napislam z Vietea
23 paź 14:46
Eta:
| | −b | | b | |
x1+x2= |
| = 4 => |
| = −4 |
| | a | | a | |
| 1 | | 1 | | x1+x2 | | 4 | |
| + |
| = |
| = 5 => |
| = 5 |
| x1 | | x2 | | x1*x2 | | x1*x2 | |
ax
2+bx+c =0 /:a
x
2−4x+
45=0 /*5
5x
2−20x+4=0
sorry

... nie zauważyłam ,że tam jest
−5
popraw to już sama
23 paź 14:52
ola: ok dziękuję!
23 paź 14:53
ola: zbadaj ilosc pierwiastkow rownania x|x+1|−x=m+1 w zaleznosci od parametru m sporzadz wykres
funkcji g(m)=k gdzie k oznacza liczbe pierwiastkow tego równania
23 paź 14:55