Równanie wymierne, proszę o pomoc
Ewelina: Rozwiąż równanie wymierne:
a) x − √2
−−−−−−−−−−−− = 0
x2 − 2
b) 2x2 + 1
−−−−−−−−−−−−− = 0
x − 6
23 paź 14:37
Eta:
obydwa sprzeczne
23 paź 14:38
23 paź 14:39
Ewelina: Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, bo mnie nie było na lekcjach. Jakby ktoś miał chwilę
i mógłby to jakoś rozpisać byłabym wdzięczna..
23 paź 14:40
Vizer: Dziedzinę wyznacz i skorzystaj z tego, że ułamek jest równy 0, kiedy licznik jest równy 0.
23 paź 14:41
Ewelina: Nie wiem jak się za to zabrać. Bladego pojęcia nie mam.
23 paź 14:46
Vizer: Dziedzinę umiesz wyznaczać?
23 paź 14:48
Ewelina: no w:
a) D = R / { −√2 , √2 }
b) D − R / {6}
23 paź 14:50
Vizer: No i dobrze czyli x w pierwszym nie może mieć wartość −√2 i √2
Teraz, żeby rozwiązać tego typy zadania, gdzie mamy ułamek przyrównany do 0, należy wiedzieć,
że ułamek jest równy 0 wtedy i tylko wtedy, gdy licznik tego ułamka jest równy 0, bo przecież
mianownik nie może być zerem. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem to w miarę dokładnie.
23 paź 14:54
Ewelina: Tak dziękuję. Przykład a rozumiem, że x= −√2 i to nie należy to dziedziny.
ale b? coś mi nie idzie.
23 paź 14:56
Vizer: W a) wychodzi x=√2, sprawdź jeszcze raz
23 paź 14:58
Ewelina: Tak, tak. Przerzucam więc bez minusa.
23 paź 14:59
Vizer: No to jak będzie w b)?
Będziemy mieć równanie 2x2−1=0. wystarczy tylko go rozwiązać.
23 paź 15:00
Vizer: 2x2+1=0
23 paź 15:01
Ewelina: √1/2 ?
23 paź 15:03
Vizer: Przypatrz się dobrze:
Czy takie równanie może mieć rozwiązanie?
23 paź 15:05
Ewelina: Tsaa.. żadna liczba podniesiona do kwadratu nie da nam 1/2, ta?
23 paź 15:06
Vizer: | | 1 | | 1 | |
Chyba − |
| , bo x2= |
| miałoby rozwiązanie. |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 15:07
Ewelina: no tak tak, z minusem , wybacz nie napisałam

tylko jak to ładnie zapisać?
x
2 = − 1 / 2 i co dalej?
bo moja babka od matmy wymaga "ładnego zapisu".
23 paź 15:10
Ewelina: Wiem, że już zadaję idiotyczne pytania. Ale prawie 2 tyg byłam w szpitalu i kurczę, nie
ogarniam.
23 paź 15:11
Vizer: Nic nie szkodzi to forum służy do pomocy przecież.
Co do zadania wystarczy dać komentarz, że kwadrat liczby musi dać wartość nieujemną, więc
powyższe równanie nie ma rozwiązań w zbiorze liczb rzeczywistych.
23 paź 15:16
Ewelina: Dziękuję Ci bardzo.

MIłego dnia życzę, matematyku
23 paź 15:18
Vizer: Dziękuję i nawzajem. Matematykiem mnie też nie ma co nazywać, bo daleko mi jeszcze do takiego
określenia
23 paź 15:19
Ewelina: Daleko to raczej mi
23 paź 15:22
Grzegorz: Ja tam dalej nie rozumiem
7 sty 15:51