Zasady obliczania pochodnych
Stefan: Wykorzystując reguły obliczania pochodnych funkcji wyznacz pochodną funkcji
y=(4x2−4x)/ √x
jeśli mogłabym prosić to zależy mi na tym żeby wiedzieć co mam po kolei robić (reguły
obliczania pochodnych znam ale nie wiem od czego zaczac...)
23 paź 14:22
Vizer: Najlepiej od dziedziny...
23 paź 14:25
Stefan: Nie muszę wyznaczać dziedziny w tym zadaniu chodzi o to żebym użyła reguł obliczania
pochodnych. Nie wiem czy mam najpierw wyznaczyc pochodna z 4x2 czy najpierw podzieli przez
√x
23 paź 14:33
Eta:
D: x>0
| | 4x2−x) | |
y= |
| f= 4x2−4x , g= √x |
| | √x | |
| | f | | f'*g−f*g' | |
y= |
| to y' = |
| |
| | g | | g2 | |
y
'=......... dokończ rachunki
23 paź 14:37
Stefan: ok dzięki
23 paź 14:48