matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz pierwiastki
ann:
y = x
4
+x
2
+1 muszę obliczyć pierwiastki, za x
2
daję zmienną pomocniczą t, a więc: y = t
2
+t+1 Δ= 1−4*1*1 Δ = −3 rozw: brak pierwiastków czy dobrze zrobiłam?
23 paź 14:21
Eta:
tak
bo x
4
+x
2
+1>0 dla x€R
23 paź 14:29