log
Fiola: x1+logx=100x2
12 mar 19:16
Mickej: dzisiaj to w szkole robiłem z kumplem

i nawet zrobiliśmy ale na całe szczęście nie
obowiązuje to na maturze
12 mar 19:19
Basia: Mickej to dlaczego nie pomożesz koleżance ? Rozwiązuję
12 mar 19:20
Basia:
x > 0
-----------------
logx = y ⇔ 10y = x
(10y)1+y = 102*(10y)2
10y(1+y) = 102*102y
10y(1+y) = 102+2y
y(1+y) = 2 + 2y
y + y2 - 2 - 2y = 0
y2 - y - 2 = 0
Δ = 1+8 = 9
√Δ = 3
y1 = (1-3)/2 = -1
y2 (1+3)/2 = 2
logx = -1 lub logx = 2
10-1 = x lub 102 = x
x = 0,1 lub x = 100
------------------------------------------
12 mar 19:24
Fiola: dziekuje baardzo
12 mar 19:26