rozwiąż nierówność
gigi: cześć pomoże ktoś w rozwiązaniu nierównośći
23 paź 14:07
agata: Ustal dziedzinę. Pomnóż obie strony przez x2. Napisz co Ci wyszło.
23 paź 14:09
gigi: nie moge obu stron pomnożyć przez samo x? bo zrobiłam tak i wyszły mi przedziały (−∞, −3) u
(6,∞)
23 paź 14:12
Eta:

założenie x≠0
x(x
2−3x−18)>0
x(x−6)(x+3)>0
odp: x€ ..............
23 paź 14:12
agata: Nie, bo nie wiesz jakiego znaku jest x , gdy ujemne to trzeba zmienić kierunek na przeciwny, a
x2>0 dla x≠o. Często mnożymy przez mianownik do kwadratu.
23 paź 14:15
gigi: dzieki za pomoc

a czy możecie mi jeszcze powiedzieć jak zabrać sie za to : 5
x=3
23 paź 14:16
Eta:
5x=3
x= log53
23 paź 14:30
gigi: a jak mam e
x=4 to
x=ln 4
23 paź 14:36
Eta:
tak
23 paź 14:39
gigi: yeah, dzieki ci wielkie za pomoc XD
23 paź 14:41