Geografia Analityczna
Karuś ;*: Siemka

Mam pewien problem z zadankami

mógł by mi ktoś to wytłumaczyć?
1) Wyznacz tak parametr m, aby prosta l:(3m+24)x−3y=8
a) była równoległa do prostej y=(m
2+2)x−1
| | 3 | |
b) miała miejsce zerowe x= |
| |
| | 4 | |
2)Sprawdź, czy punkty A=(2,−2), B=(4,6), C=(3,2) są współliniowe.
23 paź 13:57
ICSP: 1. Przekształć prostą do postaci kanonicznej.
23 paź 13:58
Karuś ;*: kanonicznej tzn?
23 paź 13:59
ICSP: ax + by + C = 0 − postać ogólna funkci liniowej
y = ax + b − postać kanoniczna
23 paź 14:01
Karuś ;*: w sumie to kierunkowa bardziej by pasowała
23 paź 14:03
Karuś ;*: no mam i co dalej ?
23 paź 14:05
ICSP: kierunkowa?
23 paź 14:05
ICSP: Napisz co ci wyszło
23 paź 14:05
Karuś ;*: no w tablicach mam tak napisane to y=ax+b to postać kierunkowa a nie jakaś kanoniczna chyba ze
to jakaś inna nazwa

No... y=m
2x+2x−1 coś takiego

tylko co z tym m zrobić
23 paź 14:08
ICSP: (3m+24) − 3y = 8
z tego masz wyznaczyć y.
Ja teraz wychodzę na chwilkę.
23 paź 14:09
Karuś ;*: aaa

ok
23 paź 14:11
Karuś ;*: | | 2 | |
no to niby mi wyszło y=mx+8x−2 |
| |
| | 3 | |
23 paź 14:13
dero2005:
y = (m + 8)x − 83
y = (m2 + 2)x − 1
m + 8 = m2 + 2
m2 − m − 6 = 0
m1 = −2
m2 = 3
23 paź 14:31
dero2005:
y = (m+8)x − 83
dla x = 34 i y = 0
(m + 8)*34 − 83 = 0
9m + 72 − 32 = 0
m = −409
23 paź 14:36
dero2005:
liczysz współczynniki kierunkowe
jeżeli są jednakowe to leżą na jednej prostej
23 paź 14:41
ICSP: Widzę że
dero2005 już wszystko zrobił
23 paź 14:53
dero2005: miałem chwilkę czasu
23 paź 15:31