monotoniczność ciągu arytmetycznego
ania: Proszę o pomoc:
| | n | |
Suma częściowa ciągu (an) wyrażona jest wzoren Sn= |
| . Wyznacz wzór ogólny na n−ty |
| | 2n+1 | |
wyraz tego ciągu i zbadaj jego monotoniczność.
23 paź 13:39
Vizer: an=Sn−Sn−1=...
23 paź 13:41
ania: a
n już wyznaczyłam, mam jednak problem z monotonicznością
23 paź 13:46
ania: byłby mi ktoś w stanie pomóc? bardzo proszę
23 paź 14:00
ania:
23 paź 15:05
Eta:
Jeżeli:
an+1−an>0 −−−c. rosnący
an+1−an <0 −−− c. malejący
an+1−an=0 −−− c. stały
23 paź 15:10
ania: wychodzi mi coś takiego:
i nie wiem co mam dalej z tym zrobić...
23 paź 15:18
ania:
23 paź 16:01
Krzychu: to można jeszcze chyba przekształcić do postaci:
23 paź 16:24