aa
KAROLINAA pomóżcie: x3+4x2-2x-8=0
x3-3x2+4x-12=0
x5+4x2-x2-4=0
3x2+5x2-12x-20=0
2x3+7x2+7x+2=0
12 mar 19:13
KAROLINAA pomóżcie:
12 mar 19:25
Eta:
2/ x2( x- 3) +4( x - 3)=0
( x -3)( x2 +4)=0
x = 3 -- jest jedynym rozwiazaniem bo x2 +4 ≠0 w zb.R
1/
podobnie:
3/ czy dobrze napisałas potęgi?
w 4/ też ...sprawdź bo coś pewnie nie tak?
12 mar 19:33
Eta:
ostatnie zad:
tez podobnie:
( 2x3 +2) + ( 7x2 +7x)=0
2( x3 +1) + 7x( x+1)=0 pierwszy nawias ze wzoru
a3 +b3 = ( a +b)( a2 - ab +b2)
2( x +1)( x2 - x +1) + 7x( x+1)=0
( x +1) ( 2x2 - 2x +2 +7x)=0
( x +1)( 2x2 +5x +2)=0
x = -1 a w drugim policz deltę i x1 i x2 ( jezeli są )
12 mar 19:39
KAROLINAA pomóżcie: 3x3+5x2-12x-20=0
x5+4x3-x2-4=0
12 mar 19:48
Eta:
Karolina! prawidłowa odpowiedź zalezy od prawidłowo podanego zadania


!
3x
3 +5x
2 - 12x - 20=0
(3x
3 - 12x) +( 5x
2 - 20)=0
3x( x
2 - 4) + 5( x
2 -4)=0
( x
2 - 4)( 3x +5)=0
( x- 2)(x +2)(3x +5)=0
to: x = 2 x= - 2 x = - 5/3
ostatnie podobnie! spróbuj1 dasz radę !
( x
5 +4x
3) - ( x
2 +4)=0
x
3( x
2 +4) - ( x
2 +4)=0
( x
2 +4)( x
3 - 1)=0 już pisałam ,że
x
3 - 1 = ( x -1)( x
2 +x +1)
będzie tylko jedno rozw. x = 1
pomyśl dlaczego?
w pozostałych nie ma rozw. w zb. R ?
12 mar 19:54
Daria: a3+a2+a+1 >0
7 paź 10:54
5-latek: a2(a+1)+1(a+1)>0 ⇒(a+1)(a2+1>0 a dalej juz sama
7 paź 11:43