Ukłąd współrzędnych.
Karolina: W układzie współrzędnych dane są punkty A=(−9,−2) oraz B=(4,2). Wyznacz współrzędne punktu C,
leżącego na osi OY tak, aby kąt ACB był kątem prostym.
23 paź 12:57
Karolina: Bardzo proszę o pomoc.
23 paź 13:35
ICSP: chwilkę.
23 paź 13:36
ICSP: masz może odpowiedzi?
23 paź 13:45
Karolina: No właśnie nie mam. Nauczyciel podyktował nam je na lekcji.
23 paź 13:47
Eta:
C1(0,2√10) , C2(0, −2√10)
23 paź 13:48
ICSP: czyli dobrze policzyłem

Dzięki
Eta
23 paź 13:49
Eta:
23 paź 13:49
ICSP:
23 paź 13:50
ICSP: odcinek |AB| = √185
punkt który leży na osi OY ma współrzędne : (0;y1)
z długości odcinka układamy następujące odcinki:
|AC| = √81 + (2+y1)2
|BC| = √16 + (2−y1)2
Z twierdzenia Pitagorasa otrzymujemy
81 + (2+y1)2 + 16 + (2−y1)2 = 185
po rozwiązaniu:
y12 = 40
y1 = 2√10 v y1 = −2√10
23 paź 13:52
Karolina: Dziękuje bardzo!
23 paź 13:54
Eta:
2/ sposób: C( 0, yC)
→ → → →
AC ⊥ CB AC= [9,yC+2] , BC=[4,2−yC]
z warunku prostopadłości wektorów :
9*4+(y+2)(2−y)=0 => y2= 40 => y=2√10 v y= −2√10
23 paź 14:05