W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj wykres funkcji:
pytanie: W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj wykres funkcji:
f(x)= ( √x2+4x+4 )/ (x+2) - ( √9-6x+x2 ) / (x-3), gdzie x∈(-2,3) i (3,+∞).
12 mar 18:58
Basia: rozwiązuję
12 mar 19:04
wjmm: f(x)= ( √x2+4x+4 )/ (x+2) - ( √9-6x+x2 ) / (x-3)
f(x)= √(x+2)2/(x+2)-√(3-x)2/(x-3)
f(x)= |x+2|/(x+2)-|x-3|/(x-3)
Teraz tylko rozważasz w zależności od zbioru czy wartość bez bezwzględną jest ujemna czy
dodatnie i rysujesz
Dla x(-2,3) będzie f(x)=2
Dla x(3,+∞) f(x)=0
12 mar 19:05
Basia:
√x2+4x+4 = √(x+2)2 = |x+2|
√9-6x+x2 = √(x-3)2 = |x-3|
f(x) = |x+2| / (x+2) - |x-3| / (x-3)
w przedziale (-2,3) u (3;+∞) x>-2 ⇒ x+2 > 0 ⇒ |x+2| = x+2
w przedziale (-2,3) x < 3 ⇒ x-3 < 0 ⇒ |x-3| = -(x-3)
w przedziale (3;+∞) x > 3 ⇒ x-3 > 0 ⇒ |x-3| = x-3
stąd:
(x+2)/(x+2) - (-(x-3)) / (x-3) dla x∈(-2;3)
f(x) =
(x+2)/(x+2) - (x+3)/(x+3) dla x∈(3;+∞)
1 + 1 = 2 dla x∈(-2;3)
f(x) =
1 - 1 = 0 dla x∈(3;+∞)
2 dla x∈(-2;3)
f(x) =
0 dla x∈(3;+∞)
wykres tej funkcji już na pewno potrafisz narysować
12 mar 19:11
pytanie: tak, dziękuję
12 mar 19:17