prawdopodobieństwo
Monia: Sześciu mężczyzn i dwie kobiety losowo ustawiło się w kolejce do kasy
w banku. Jakie jest prawdopodobieństwo, że panie będą stały obok
siebie?
Wszystkich zdarzeń jest 56 bo osobe na pierwszym miejscu mozna ustawic na 8sposobow a na drugim
na 7 tak

a sprzyjających zdarzen jest 2 bo na pierwszym miejscu kobiete mozna ustawic na 2sposoby a na
drugim na 1 tak?
23 paź 12:13
Eta:
|Ω|= 8!
A:
XY o o o o o o
o XY o o o o o
o o XY o o o o
o o o XY o o o
o o o o XY o o
o o o o o XY o
o o o o o o XY
|A|= 2!*7*6!
| | 1 | |
P(A)= ............... = |
| |
| | 4 | |
23 paź 12:36
Eta:
2! bo jeszcze takie ustawienie YX itd..
23 paź 12:37
Monia: a moge prosic bez silni

bo na postawie z matmy nie ma juz tego..
23 paź 12:38
agata: Ω
Pierwsza osoba może zająć jedno z możliwych 8 miejsc w kolejce.Po zajęciu miejsca drugiej już
zostało 7 miejsc do wyboru. Gdy są zajęte 2 miejsca to trzecia wybiera jedno miejsce spośród 6
wolnych miejsc
4 ma do wyboru 1 spośród 5
5.........................................4
6..........................................3
7..........................................2
8 zajmuje miejsce, które zostało 1.
Te możliwości mnożymy 8*7*6*5*4*3*2*1krócej 8!
A.
Kobiety stoją obok siebie K1,K2,000000
lub K2,K1,000000 dlatego jest2, mężczyźni zajmują
pozostałe miejsca jak kto chce czyli 6*5*4*3*2*1Ale kobiety mogą się przesuwać o jedno miejsce
w kolejce i tych możliwości jest 7.. Ostatecznie wyniki mnożymy.
23 paź 12:57