...
madlen: | | 1 | |
Wiedząc, że tg α = |
| , oblicz wartość wyrażenia 5(sin2α −1) |
| | 3 | |
nie wiem jak się za to zabrać
23 paź 12:12
madlen: pomoze ktos?
23 paź 12:21
madlen: kurde bład zrobiłam, tak powinno byc : 5(2sin2α −1)
23 paź 12:27
Eta:
| | sinα | | 1 | |
tgα= |
| = |
| => cosα= 3sinα |
| | cosα | | 3 | |
to
cos
2α=9sin
2α
z jedynki trygonom. sin
2α+cos
2α=1
| | 1 | |
sin2α+9sin2α=1 => sin2α= |
| |
| | 10 | |
23 paź 12:29
krystek: | | sinα | |
obliczyś sinα z 1 trygonometrycznej tzn sin2α+cos2α=1 i tgα= |
| |
| | cosα | |
23 paź 12:30
23 paź 12:30
madlen: mi wyszlo 4, a w odpowiedziach jest − 4? gdzie jest blad?
23 paź 12:40
madlen: a nie ok juz mam
23 paź 12:41
Eta:
Takie działania małe dzieci już obliczają
23 paź 12:42
madlen: spoko

źle spojrzałam

dzięki
23 paź 12:43
Eta:
23 paź 12:43