calki
agisowa: całki moje nieszczęsne:
∫dx/3√5x
∫x2/5−x6
∫dx/3√3x+5
nie mam pojecia jak to zrobic, prosze o pomoc
23 paź 12:05
Trivial:
1. Podstawienie
3√5x = t, wtedy 5x = t
3, zatem 5dx = 3t
2dt...
2. Nie wiem co tam jest napisane. Pisz ułamki, a nie jakieś kreski.
| | licznik | |
U{licznik}{mianownik} → |
| |
| | mianownik | |
3. Podstawienie
3√3x+5 i tak samo jak w 1.
23 paź 12:10
agisowa: ok dziekuje i zapamietam to z tym ułamkiem. mam jeszcze pytanie co do przykladu :
bo one sie powtarzają a mi ani razu nie wyszło
23 paź 13:27
Trivial:
Δ < 0 → sprowadzamy pod arcusa tangensa.
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * |
| = |
| * |
| |
| 4x2+4x+5 | | 4 | | | | 4 | | | |
Zgadnij co teraz.
23 paź 14:38
Eta:
U mnie pora na obiad ....
23 paź 14:40
Trivial: U mnie już po.
23 paź 14:42
całeczka: | | 1 | | 2x+1 | |
czyli wynik bedzie : |
| arc tg |
| +c ? |
| | 4 | | 2 | |
23 paź 15:04
Trivial: Zgadza się.
23 paź 15:04