metrologia
adams: Wałek ze stali węglowej α= 11,5 x 10−6 * 1o C−1 ma w temperaturze 35oC srednice
150,05mm. Pomiaru dokonano mikrometrem ze stali pomiarowej ktory miał temperature 20oC. Jaki
wymiar bedzie mial walek w temperaturze otoczenia?
23 paź 11:57
humanistka: och, serdeczne kondolencje z konieczności rozwiązywania takich zadań!
23 paź 12:00
dero2005:
do = d−(d*11,5*10−6*Δt)
Δt = 35−20 = 15
do = 150,024 mm
23 paź 14:18
adams: dero2005 moglbys cos wiecej o tym zadaniu powiedziec
23 paź 14:37
dero2005:
stal (metal) pod wpływem wrostu temperatury wydłuża się a przy spadku kurczy się (dlatego w
lecie szyny kolejowe wyginają się a w zimie druty napowietrzne zrywają sie)
wspólczynnik α (rozszerzalności liniowej) jest to wartość o jaką dany metal o długości 1m
wydłuzy się lub skurczy się jeżeli temperatura zmieni się o 1oC (1 K)
w naszym przypadku temperatura pomiaru wynosi 35oC a temperatura otoczenia 20o więc róznica
temperatur wynosi 15o. Po ostygnięciu średnica wałka zmniejszy się o wartość
d*Δt*α
23 paź 15:07
adams: aha rozumiem dzieki wielkie
23 paź 15:15